Aktivnosti Programa Jane’s Walks

Tijekom listopada održane su završne aktivnosti programa Jane’s Walks pod vodstvom Mariane Bucat.

13. listopada 2022. održan je dvadeset treći Okrugli stol na temu “Pomorsko dobro – mijenja li se?”. Potencijalne promjene Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedavno je izazvao veliku pažnju i polemiku u cjelokupnoj javnosti. Obzirom na lastovske prilike, navedeni Zakon ima presudan utjecaj na funcioniranje zajednice. Okrugli stol je bila prilika proći kroz prijedlog izmjena i artikulirati stvarne potrebe.

Dvadeset četvrti, a ujedno i posljednji, Okrugli stol “Zeleni katastar” održan je 24. listopada 2022. Zeleni katastar odnosi se na bazu podataka vrijednog zelenila, a koja je alat komunalnom poduzeću za raspolaganje tim zelenilom. Razgovaralo se o ranijim i budućim volonterskim akcijama uređivanja nekih od njih kao i o listi prioriteta.

Nakon svih ranijih iskustava grupnih posjeta, kao i onih organiziranih u vrijeme provedbe projekta Društveni centar Lastovo, održana je serija edukacija volontera, ljudi koji stanuju na Lastovu i kojima bi u sezonskom poslu mogao koristiti ovakav koncept turističke ponude. Održane su edukacije vezane za Ubli (13. i 25. listopada 2022.), Lastovo (14. i 24. listopada 2022.) te Nova naselja (21. i 22. listopada 2022).

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta:
1.269.638,89 HRK

Iznos sufinanciranih sredstava od strane EU:
1.079.193,06 HRK

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova” te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.