Izložba Otvoreni muzej Lastovo

Sveukupno dvanaest radova, što poklonjenih od strane umjetnika, što posuđenih za priliku koja se zove Otvoreni muzej Lastovo, složili su Viktorija Žuvela, Vanja Pagar, Tijana Skelin i Mariana Bucat. Dvanaest točkica za dvadesetak minuta neobične šetnje kroz izložbu suvremene umjetnosti. Izložba je svečano otvorena u subotu, 24. rujna 2022. godine. Započinjala (i završavala) je u Društvenom centru Lastovo gdje su bili izloženi radovi Ana Marije Botteri, Vanje Pagara i Ivana Svaguše. Ivan je napravio strip o Lastovskom pokladu – Lutak Poklad, Vanja Pagar je izložio Rasprodano (nebo), a Ana Marija Botteri akrilik na platnu koji prikazuje Klis.

Na stražnjem pročelju Centra je već od ranije grafit koji prikazuje Slavena Tolja. Njega je izradio Zoran Pavelić na jednoj od Vizura Aperti održanih na Lastovu. Pasko Burđelez, dubrovački umjetnik je dodao još jedan grafit jutro uoči otvorenja izložbe. Grafit je problematizirao imena ulica i trgova koja adresiraju patnju u prošlosti, umjesto da budu gesta pokušaja olakšanja patnje u sadašnjosti. Rad Ane Hušman Ponašajte se kao kod kuće i dobro nam došli! bio je izložen u loži ispred crkve sv. Kuzme i Damjana.

Tri raspela i veduta (možda Betlehema, a možda Lastova) autorice Karin Grenc, svi nastali u sklopu provedbe projekta Društveni centar Lastovo bili su izloženi u lezeni crkve sv. Marije na Grži gdje su i ostavljeni jer su se spontano uskladili i utopili u interijer. U prozorčić crkve sv. Josipa bio je postavljen monitor na kojem su se mogle vidjeti fotografije fumara autorice Sonje Jankov. Još je jedan rad na kružnoj ruti izložbe bio grafit. Netko je bio započeo sprejom pisati “za dom” pa je umjetnik dopisao “zdravlja”. Jer je dom zdravlja otočanima uglavnom, nažalost, daleka institucija. Umjetnik je nepoznat, ali se osnovano sumnja na Borisa Šituma.

Od te točke se kružno kretanje po privremenom muzeju suvremene umjetnosti počinjalo zatvarati u puni krug preko crkve sv. Augustina. Tamo su bila izložena dva rada. Virgo Intacta koji je došao kao dva dragocjena akvarela autorice Ivane Dražić Selmani i rad Kate Mijatović Dobro.

U opisanoj kružnoj ruti, posjetitelji su dolazili i vraćali se videu Brand new chimney autorice Alemke Đivoje koja je izlagala posvuda po svijetu, a ovo je bio prvi put da je njen rad izložen na njenom otoku.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta:
1.269.638,89 HRK

Iznos sufinanciranih sredstava od strane EU:
1.079.193,06 HRK

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova” te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.