Jane’s Walks

Jane’s walks je postalo opće ime za šetnju s voditeljem po četvrtima nekog naselja. Voditelj je domaćin dobro upoznat s lokalnim prilikama, a korisnici su TURISTI – ljudi s autentičnim interesom za mjesta na kojima se stanovnici nekog mjesta druže, gdje rade, kako žive, s čim se zabavljaju… U najširem smislu to je turističko vođenje, ali s puno osobnijim pristupom, uvidom u interno i prosječnom turistu nedostupno.

Šetnje su dobile ime po Jane Jacobs koja je pisala o gradovima i fenomenima u njima. Originalni Jane’s Walks se održavaju jednom godišnje, prvi vikend svibnja što se poklapa s njenim rođendanom. Međutim, kako se ovaj koncept popularizirao tako postoji u raznim gradovima.

Na Lastovu je omiljena šetnja od Društvenog centra preko nekoliko tradicionalnih stambenih blokova, nizbrdo do sv. Vicenza, a onda uza skale do Pjevora gdje je centar zabavnog života, te se odvila 28. rujna 2023. u 10:00 sati.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Općine Lastovo, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstava kulture i medija Republike Hrvatske.