Komunikacija i jezično-govorni razvoj te senzorna integracija

29. lipnja 2024. godine u Društvenom centru Lastovo održala su se predavanja na temu komunikacije i jezično – govornog razvoja te senzorne integracije uz radionicu za djecu.

Prvo predavanje održala je Mia Hrboka, magistra logopedije na kojem je sudionike upoznala sa urednim komunikacijskim i jezično-govornim razvojem te oblicima i strategijama adekvatnog poticanja istih. Cilj predavanja bio je upoznati stručnjake i roditelje s područjima rada logopeda i dati kraći pregled, kako miljokaza urednog razvoja, tako i teškoća koje su predmet rada logopedije.

Predavanje i radionicu za djecu na temu senzorne integracije održala je Ana Matulović, prvostupnik radne terapije na kojima je ukazala na važnost svakodnevnih aktivnosti u poticanju senzorne integracije. Svrha ovog predavanja i radionice je bila ukazati roditeljima i stručnjacima na znakove koji ukazuju na normalnu integraciju osjeta ili pak poteškoće kod integracije osjeta. Također, naučili smo kako prepoznati poteškoće integracije senzornih osjeta, te kako iste poticati kroz igru i različite aktivnosti svakodnevnog života. Roditelji i stručnjaci su kroz različite aktivnosti iskusili razne podražaje, te na taj način iskusili i naučili kako poticati sposobnosti senzorne integracije kod svoje djece. U radionici za djecu, kroz različite aktivnosti djeca su bila uključena u aktivnosti senzorne integracije, doživjela nova iskustva, naučila nove vještina te pokazala svoje sposobnosti senzorne integracije i dobila savjete za rad kod kuće.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Općine LastovoDubrovačko-neretvanske županije te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije.