LA.Colonia 2021 – (R)Urban Rehab

Šesta po redu interdisciplinarna radionica LA.Colonia 2021. koja se održala od 19.-25. rujna 2021., pod naslovom (R)Urban Rehab okupila je arhitekte, krajobrazne arhitekte, pravnike i geodete pod vodstvom Mariane Bucat koji su se bavili urbanističkim planiranjem na nivou urbanističkog plana uređenja, projektiranjem – suvremenom interpretacijom lastovske kuće, ali i s akcijom in-situ, presađivanjem stabalaca iz neprimjerenog mjesta u javni prostor.

Nakon cjelodnevne posjete lokaciji, dnevno su bili organizirani grupni dijalozi o zatečenom prostoru, razmjena ideja, grafička i video realizacija i zaključno, testiranje prezentacije rada publici. Kulminacija radionice bila je javna prezentacija sveukupnog rada održana 25. rujna 2021. Na radionici su sudjelovale i pratile rad dvije gošće kritičarke Višnja Kukoč i Azra Suljić čija su predavanja bila usko vezana uz tematiku radionice.

Nakon analize konteksta, misli i ideje sudionika išli u dva pravca. Prvi je poboljšanje zajedničke infrastrukture, tj. intervencije u pomorskom dobru. Drugi pravac je priuštivo stanovanje kojeg za mlade ljude naročito nedostaje, čak i za Lastovce koji možda imaju zemlju, ali nemaju novaca za gradnju budući da je gradnja na Lastovu naročito skupa. Budući da su se ideje naslanjale jedna na drugu, po mjerilu i po raznolikim temama, rezultat je scenarij koji uključuje prikaz rehabilitacije naselja Pasadur od infrastrukture koja povezuje cijelu uvalu do pojedinačne kuće, a tim redoslijedom su bili i prikazani na završnoj prezentaciji koja je pobudila priličan interes publike. Radove se po segmentima može svesti na povezivanje rascjepkanih komada betoniranih obala jedinstvenom šetnicom, stabla u funkciji infrastrukture, urbanistički plan uređenja Pasadura, suvremena lastovska kuća, rehabilitacija postojeće izgradnje.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta:
1.269.638,89 HRK

Iznos sufinanciranih sredstava od strane EU:
1.079.193,06 HRK

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruge Dobre DobričevićStajališta izražena na stranici isključiva su odgovornost Udruge Dobre Dobričević i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.

Održavanje radionice LA.Colonia 2021. sufinancirali su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske te Dubrovačko-neretvanska županija.