Okrugli stolovi – Jane’s Walks

U listopadu 2020. godine u Društvenom centru Lastovo održana su 4 okrugla stola vezana za aktualne teme uz moderatoricu Marianu Bucat.

4. listopada 2021. sudionici okruglog stola razgovarali su na temu “Gdje zapinju građevinske dozvole i drugi upravni akti?” te podijelili svoja iskustva i konkretne zahtjeve koje su podnijeli za izdavanje građevinskih, lokacijskih dozvola i ostalih akata, a glavnina tih zahtjeva još nije ni blizu konačnog rješenja. Složili su se i oko određenih poteza koje je moguće poduzeti kako bi se proces izdavanja dozvola i ostalih upravnih akata olakšao i ubrzao.

5. listopada 2021. tema je bila “O najnovijem državnom Programu koji obuhvaća i otoke” na kojem su predstavljeni detalji Programa razvoja kružnog gospodarenja prostorom i zgradama za razdoblje 2021. do 2030. godine, koji država planira primijeniti, a trebao bi osigurati razvoj održivih, sigurnih i otpornih gradova i naselja te provedbu mjera za razvoj kružnog gospodarenja prostorom i zgradama.

11. listopada 2021. razgovaralo se o “Energetskoj obnovi kuća” te su se sudionici upoznali s aktualnostima i novostima iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH, koji je objavio Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. Stanovnici Lastova su se zainteresirali za taj poziv te doznali više o uvjetima, s obzirom da mogu dobiti pomoć države u sufinanciranju energetske obnove svojih kuća čime bi smanjili količinu potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, samim time i troškove, ali i poboljšali kvalitetu života.

18. listopada 2021. rasprava se vodila na temu “Priuštivi stan na Lastovu” i širokoj problematici pronalaženja i rješavanja stambenog pitanja na Lastovu gdje su se analizirale postojeće mogućnosti, ali i pokušale naći rješenja na koji način doći do svog kvadrata stana.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta:
1.269.638,89 HRK

Iznos sufinanciranih sredstava od strane EU:
1.079.193,06 HRK

Sadržaj stranice isključiva je odgovornost Udruge Dobre DobričevićStajališta izražena na stranici isključiva su odgovornost Udruge Dobre Dobričević i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”.