Predavanja iz područja poljoprivrede

U Društvenom centru Lastovo 11. kolovoza 2022. održala su se dva predavanja iz područja poljoprivrede.

Vedrana Vučenović održala je predavanje na temu: “Tlo i briga o tlu” na kojem se sudionicima približila važnost održivog gospodarenja tlom i predstavilo različite metode rada s tlom, strukturi tla, kao i načinima izgradnje i poboljšanja kvalitete tla inovativnim i tradicionalnim metodama. U izgradnji tla između, ostalih, preporučuju se korištenje tehnika kompostiranja i malčiranja, ali i općenito potiče bioraznolikost flore i faune, kako u tlu tako i iznad njega.

Ivan Mateljan s temom “Voda u permakulturnim sistemima” polaznike je upoznao sa osnovama razumijevanja karaktera krajolika što uključuje analize klimatskih značajki, nagibe terena, potencijale iskoristivosti postojećih elemenata sa naglaskom na mogućnosti prikupljanja, skladištenja i korištenja vode.

Projekt sufinancira Europska unija u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta:
1.269.638,89 HRK

Iznos sufinanciranih sredstava od strane EU:
1.079.193,06 HRK

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Ministarstva poljoprivrede te Dubrovačko-neretvanske županije.