Radionica LA COLONIA – LA MSU 2023

Kao nastavak na prošlogodišnju izložbu Otvoreni muzej Lastovo i kao daljnji korak prema osnivanju Muzeja suvremene umjetnosti Lastovo, sudionici radionice su proširili postojeći postav i detaljnije osmislili infrastrukturu.

Nakon obilaska svih lokacija, diskusije o radovima, načinima i mogućnostima postava, dogovoreno je da se svi novi radovi grupiraju u i oko Palaca. Kao najveći izazovi su se nametnuli signalizacija koju nije primjereno postavljati na pročelja zgrada već bi morala biti digitalna, legende koje se nisu mogle otisnuti tijekom radionice na zadovoljavajući način  i dizajn ključeva. 

Standardizacija signalizacije je slijedeći korak ka uspostavljanju infrastrukture i pune funkcionalnosti muzeja.

Sudionici su se podijelili u tri grupe u kojima su svaki od prostora očistili, popravili stvari kao što su neispravni prekidači i utičnice, dopremili audio i vizualnu opremu iz Društvenog centra, radove i konačno postavili umjetnine. Ažurirana je mapa za snalaženje po naselju Lastovo, kako bi šetnja uistinu mogla biti, ako je posjetitelj zainteresiran, posjet muzeju.

Tijekom radionice je Tonko Barčot, arhivist iz Državnog arhiva u Dubrovniku, Arhivskog sabirnog centra Korčula-Lastovo održao predavanje o Palacu, lokaciji na kojoj se postavljala izložba, a što je bilo predviđeno kao dodatna informacija sudionicima o lokaciji na kojoj se radio novi dio postava.

Svečano otvorenje izložbe s protokolarnim dijelom bilo je održano u suterenu Palaca 29. rujna 2023. gdje su bili postavljeni radovi Anamarije Bezek, dok je prigodna zakuska bila organizirana u Pastoralnom centru, novouređenom prostoru u neposrednoj blizini Palaca koji je u vlasništvu Župe Sv. Kuzme i Damjana. Pastoralni centar je još uvijek neafirmiran, ali vrlo dostupan prostor, suradnja sa Župom je izvrsna, tako da bi se i taj prostor ubuduće mogao koristiti kao dio mreže lokacija MSU-a.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Općine Lastovo, Turističke zajednice općine Lastovo, Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Ministarstava kulture i medija Republike Hrvatske.