Radionice Kompostiranja i Mediteranski vrt

U suradnji s Udrugom Permakultura Dalmacija u prosincu 2022. održane su zanimljive radionice na kojima su sudjelovali polaznici Dječjeg vrtića Biser Lastova i Osnovne škole Braća Glumac.

9. prosinca 2022. održale su se dvije radionice u Dječjem vrtiću Biser Lastova na temu kompostiranja. Uz pomoć voditelja radionica Marka Bana na prvoj radionici djeca su izradila unutrašnji komposter u kanti od sakupljenog biootpada iz vrtićke kuhinje i biootpada pronađenog u okolici vrtića, dok su na drugoj radionici izradila vanjski komposter i naučila o slaganju kompostne hrpe. Također, u sklopu radionice educirali su se i zaposlenici Dječjeg vrtića kako bi u budućnosti mogli kontrolirati kompost te zajedno s djecom sakupljati organski otpad i održavati komposter.

12. prosinca 2022. učenici Osnovne škole Braća Glumac zajedno s voditeljima Vedranom Vučenović i Ivanom Mateljanom na prvoj radionici na temu “Čitanje terena i analiza potreba” obišli su teren te su uz pomoć školske zadruge Moj škoj izradili prijedlog dizajna mediteranskog vrta po vlastitim željama, dok su 13. prosinca 2022. na drugoj radionici “Implementacija elemenata dizajna na terenu, priprema i uređenje vrta, sadnja bilja” pripremili teren za sadnju bilja koje je pogodno s obzirom na period sadnje. Nakon sadnje učenicima su se prezentirale metode održavanja vrta i biljaka prema permakulturnim principima.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Ministarstva poljoprivrede.