Rodoslovlje otoka Lastova

Digitalizacija rodoslovnih stabala je proces istraživanja i dokumentiranja povijesti obitelji uključujući podatke o precima, rođenju, vjenčanjima i smrti te je od velike važnosti za malu otočku zajednicu jer pomaže u očuvanju kulturne baštine, povezivanju generacija te olakšava pristup informacijama o prošlosti jedne populacije koja dijeli iste interese ili vrijednosti.

Od srpnja do prosinca 2023. odrađeno je sljedeće:

  • završena su stabla poglavlja Lastovci stranci – zetovi
  • uneseno je ukupno 89 obiteljskih stabala
  • ostvarena je suradnja sa Odjelom za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

U sklopu studentske prakse, od 2. rujna do 9. rujna, četvero studenata: Ante Jona Matković, Kristina Alerić, Barbara Banović i Gabrijela Bašić, u sklopu kolegija Terenska istraživanja,  odradili su intervjue te su unijeli obiteljska stabla ispitanika.

Za vrijeme njihovog boravka proširen je rad u aplikaciji Family Tree Maker.

Udruga će kao i do sada nastaviti sa unosom i digitalizacijom kako bi sačuvali životne obiteljske podatke koje su od velike važnosti za lokalnu zajednicu.

Aktivnosti programa/projekta provode se uz financijsku podršku Zaklade “Kultura nova”, Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, Općine Lastovo, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te Dubrovačko-neretvanske županije.