Ecological action

Udruzi Dobre Dobričević dodijeljena sredstva za akciju čišćenja podmorja uvale Zaklopatica i uvale Korita“
Ovim putem obavještavamo Vas o dodjeli sredstava udruzi Dobre Dobričević, osiguranih od strane Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva kroz Decentralizirani model financiranja. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva zaključila je sa Zakladom “Kajo Dadić” Sporazum o partnerstvu u provedbi proširenog Decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnog društva u Republici Hrvatskoj za provođenje građanskih akcija na regionalnoj razini. Udruga se u listopadu 2016. godine prijavila na natječaj i tako je ostvarila financijsku podršku Zaklade. Financijska sredstva su iskorištena u svrhu provođenja ekološke akcije čišćenja uvale Zaklopatica, a akcija se zbog uključivanja članova još jednog ronilačkog kluba proširila i na čišćenje uvale Korita.

Važnost održavanja građanske akcije
Otok Lastovo i njegov akvatorij proglašeni su Parkom prirode zbog iznimne ljepote i očuvane biljne i životinjske raznolikosti. Svojom isturenom pozicijom na Jadranu i brojnim uvalama, otok Lastovo je vrlo atraktivan, ali i u opasnosti od nanosa otpada s otvorenog mora. Nažalost, u prijašnjim akcijama čišćenja svjedočili smo postojanju sve manje tendencije vođenja brige o okolišu. U akcijama čišćenja lastovskog podmorja 2011. godine, izvađeno je više od 25 kontejnera otpada. Uz navedenu, provedeno je još nekoliko manjih akcija čišćenja podmorja. Potaknuti pozitivnim rezultatima prijašnjih akcija, odlučili smo u suradnji s ronilačkom klubom Ankora provesti akciju čišćenja podmorja uvale Zaklopatica.

Uvalu Zaklopatica odabrali smo zbog njezinog specifičnog položaja na sjevernoj strani otoka Lastova, pozicionirane prema lastovskom kanalu i otoku Korčuli. Budući da su se u akciju uključili ronioci iz ronilačkog kluba Marsonia, akcija je provedena i u uvali Korita.
Ekološka akcija provedena je 27. svibnja s početkom u 9h, a završila je u 14h. U akciji je osim 12 ronioca sudjelovalo i 15-ak građana, 1 gliser i 2 manja plovila, a rezultirala je tako da je iz mora izvađeno ukupno 30- vreća raznog otpada i preko 500 kilograma smeća, koje je po završetku akcije otpremila lokalna tvrtka Komunalac d.o.o. Cijelo podmorje uvale Zaklopatica i Korita očišćeno je od sitnog otpada, a zadovoljni sudionici su se po završetku akcije počastili ručkom u obližnjoj konobi.
Akcije čišćenja namjeravamo provoditi i dalje, jer smo svjesni njihove iznimne važnosti za otok Lastovo. Daljnje provođenje ekoloških akcija je nužno, jer na taj način doprinosimo očuvanju dijela akvatorija otoka Lastova i potičemo na razvoj ekološke svijesti njegovih stanovnika.