LA.Culture Ambience – Public Space Episodes

V. radionica na Lastovu, LA. colonia, održat će se od 19. do 27. rujna 2020.

Ovogodišnja tema i radni zadatak je mapiranje prostora u privatnom zajedničkom, općinskom i državnom vlasništvu te istraživanje ambijentalnih potencijala za korištenje tih prostora za raznolike kulturne sadržaje: teatar, kino, drive ‐ in kino, koncerti popularne ili seriozne glazbe, izložbene niše, književnu večer i slično.

Osnovna lokacija zadatka radionice je Selo, centralno naselje na otoku. Usprkos toponimu, Selo ima puno urbanih funkcija. U njemu se kontinuirano živi tisuću godina stoga ima komprimiranu tradiciju barem 5 različitih povijesnih epoha, s velikom raznolikošću formi, posebno kulturnih i sakralnih građevina s respektabilnim umjetničkim fundusom. Međutim, participanti su dobrodošli pronaći druge odgovarajuće lokacije na otoku.

Radionica je interdisciplinarnog karaktera. Osim krajobraznih arhitekata, arhitekata i arheologa, pozvani su pravnici, antropolozi i umjetnici, naročito glazbenici.

Najvažnije pitanje radionice na koje se traži odgovor jest koje su minimalne i neinvazivne krajobrazne, arheološke, restauratorske, arhitektonske i druge intervencije za odabrane mikrolokacije da bi prostor mogao funkcionirati uobičajeno poboljšano, a tek povremeno, uz neznatno ulaganje fizičkog i tehničkog napora, da bi mogao funkcionirati kao primjerice scena + auditorij.

Rad pravnika i antropologa bit će usmjeren na značenje instituta – zajedničko.
Pravnici će svoju pažnju usmjeriti na pojam zajedničkog privatnog vlasništva te diferencijaciju pojmova općeg dobra, javnog dobra i dobra od interesa za Republiku Hrvatsku s naglaskom na zemljišnoknjižni režim istih.

Antropolozi će se koncentrirati na pojam upravljanja zajedničkim dobrima sistematizirajući antropološke, sociološke i povijesne dokaze da pojedinci mogu osmišljavati dovitljive i razumnije načine upravljanja kulturnim zajedničkim dobrima (Selo kao tvornica za proizvodnju zajedničkog dobra).

Neki rezultati radionice bit će testirani odmah, a neki kasnije, u Dobrinom kulturnom programu u suradnji s Turističkom zajednicom općine Lastovo. S postojećim i novootkrivenim lokacijama i predviđenim događanjima zamišljeno je stvoriti jasno prepoznatljivu strukturu u kojoj se stanovnik i posjetioc lako snalaze, otkrivaju zanimljivosti, percipiraju bogatstvo krajobraza, koriste različitu infrastrukturu, zabavljaju se… aktivni su korisnici.

Druženje na otvorenom odražava i predstavlja pravi mediteranski duh. To je šušur ʺskalinade i pjaceʺ, punokrvni život neizgrađenog, ali ipak punoga i u opisanom slučaju strukturiranog programa vanjskog zajedničkog prostora. S kontroliranim i pomno odabranim zahvatima u domeni zajedničke infrastrukture moguće je ostvariti razmjerno veliku gustoću aktivnosti, uz koju dolazi potencijalno velik broj stambenih i smještajnih jedinica, ali i okvir za kulturu. U duhu revitaliziranja života važan aspekt je i poboljšanje i restauracija opće slike vrijedne graditeljske baštine.

Organizator, Udruga Dobre Dobričević osigurat će sav radni materijal, smještaj za sve participante, dva obroka (doručak i večeru) i jedan primjereni party. Participacija iznosi 200 HRK. Prijave zainteresiranih participanata primaju se do 1. kolovoza 2020. na e-mail: udruga.bb@gmail.com. Prijavi je potrebno priložiti motivacijsko pismo i životopis.